Întrevederea președintelui Timofti cu președintele României, Klaus Iohannis

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, aflat într-o vizită oficială la București, a avut astăzi, 17 februarie a.c., o întrevedere cu președintele României, domnul Klaus Iohannis.
Cei doi șefi de stat au purtat discuții tete-a-tete, ocazie cu care președintele Timofti i-a conferit președintelui Iohannis distincția de stat „Ordinul Republicii”, apoi delegațiile s-au întâlnit în format lărgit, unde s-a discutat despre relația privilegiată dintre Republica Moldova și România, cu referire la posibilitatea de a crea un consiliu comun din care vor face parte consileri prezidențiali.

De asemenea, s-a discutat deblocarea primei tranșe din împrumutul acordat de România Republicii Moldova, cu condiția implementării agendei europene și semnării unui acord cu Fondul Monetar Internațional.

Între timp, România va crea un fond umanitar destinat ajutorării cetățenilor Republicii Moldova.

După întrevedere președintele Timofti și președintele Iohannis au făcut o declarație comună de presă.

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti:

„Stimate domnule Preşedinte Klaus Iohannis,
Doamnelor și domnilor.
Îi mulțumesc din toată inima domnului președinte Iohannis pentru atmosfera cordială în care a decurs convorbirea noastră și pentru deplina înțelegere pe care Domnia sa o arată pentru Republica Moldova.
Relația specială și privilegiată dintre statele noastre se exprimă prin numeroase proiecte bilaterale, multe dintre care sunt în plină desfășurare, iar altele urmează. 
Criza politică de la Chișinău și problemele noastre instituționale nu au afectat în niciun fel dialogul politic și economic între cele două maluri ale Prutului. 
Dimpotrivă, am sentimentul că greutățile prin care trecem în Republica Moldova ne-au apropiat și mai mult, iar perspectivele de colaborare devin tot mai evidente, de neocolit, aș putea spune. Aceasta este evoluția firească a lucrurilor, după părerea mea.
Sprijinul constant și valoros pe care România ni-l acordă în multe domenii este de necontestat. În primul rând acest sprijin se exprimă prin asistența acordată în parcursul nostru european. Succesele pe care le-am repurtat în trecut pe această dimensiune se datorează într-o bună măsură și autorităților de la București, cărora le mulțumesc încă o dată.
I-am spus președintelui Iohannis că îmi doresc ca România să participe în continuare, așa cum am stabilit și înainte, la dezvoltarea noastră energetică, care ne-ar permite să ieșim din zona vulnerabilităţilor.
Sunt riscuri politice, geopolitice și economice, pe care le-am abordat astăzi în discuția noastră, iar evitarea lor ar plasa Republica Moldova într-un spaţiu european de stabilitate.
Când vorbim despre investiții, cred că este foarte important ca în Republica Moldova să investească capital un partener serios, de încredere și cu bune intenții, așa cum este România pentru noi.
Apropierea noastră politică, economică și informațională trebuie să fie un deziderat al anilor care urmează. Am convingerea că această tendință va folosi oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. 
Suntem uniți prin sânge, istorie și spirit. Trebuie doar să punem în valoare acest tezaur comun, în numele prosperității și securității noastre, a tuturor.
Vă mulțumesc.”

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Doamnelor şi domnilor, sunt onorat să-l am astăzi oaspete pe Preşedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti. Domnule Preşedinte, bine aţi venit la noi! Sunt foarte bucuros că aţi acceptat invitaţia mea pe care am exprimat-o cu ocazia unei convorbiri telefonice pe care am avut-o acum câteva săptămâni.
Eu mă bucur că Preşedintele Timofti a decis să viziteze România cu puţin timp înainte de încheierea mandatului domniei sale, un mandat care, cu certitudine, a dovedit că dumnealui este foarte aproape nu numai de Republica Moldova, ci şi de România, şi promovează ideea unei colaborări intense între ţările noastre.

Apreciez cu atât mai mult această vizită a domnului Preşedinte Nicolae Timofti, fiindcă ea vine într-o perioadă care de fapt este destul de complicată pentru Republica Moldova, un guvern nou, care se găseşte în faţa multor provocări, final de mandat al Preşedintelui. Deci, pe scurt, o situaţie complicată. Însă eu sunt optimist. Ştiţi că acum puţin timp am avut vizita noului Prim-ministru însoţit de mulţi membri din noul guvern, la puţin timp, cred că două sau trei zile după învestire, şi acest lucru ne arată, în aceeaşi idee, apropierea şi intenţia de colaborare dintre Republica Moldova şi România.
Am avut astăzi, cu domnul Preşedinte Timofti, convorbiri foarte bune, foarte profunde şi, cu această ocazie, sigur, am evaluat situaţia şi din Republica Moldova şi situaţia din Europa. Domnul Preşedinte mi-a prezentat opinia domniei sale despre mersul lucrurilor în ceea ce priveşte Acordul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Acordul de Asociere, dar am discutat şi chestiuni destul de concrete, legate în special de situaţia economică din Moldova, dar şi despre situaţia finanţelor publice şi a solicitărilor de a veni noi în sprijinul Republicii Moldova.

Noi, România, declarăm de mult că suntem alături de Republica Moldova, şi acest lucru noi doi îl credem. Pe de altă parte, este evident că sprijinul pe care dorim să-l dăm Republicii Moldova, în special în privinţa finanţelor, este vorba de un împrumut rambursabil şi un ajutor umanitar nerambursabil, trebuie să vină în situaţia în care şi noi constatăm progrese în ce priveşte abordarea publică din Republica Moldova.

Aceste lucruri le-am discutat şi cred că pot să spun, domnule Preşedinte, că suntem pe aceeaşi lungime de undă şi credem că aceste lucruri nu numai că sunt necesare, dar că sunt de aşteptat, sunt fezabile şi am aflat cu bucurie că unele din condiţii deja sunt puse în practică, iar domnul Preşedinte m-a asigurat că Parlamentul Republicii Moldova, care începe să lucreze în sesiune de mâine, este pregătit să sprijine noul guvern, pentru a îndeplini condiţiile la care s-a angajat noul guvern.
Pe scurt, puteţi, domnule Preşedinte, să contaţi pe noi! Suntem aproape, suntem hotărâţi să vă sprijinim în drumul pe care l-a început Republica Moldova de câţiva ani buni, drumul pro-european.
Pe de altă parte, şi cu asta vreau să închei, suntem conştienţi, şi unii şi alţii, că este nevoie de mult mai multe proiecte economice comune, şi aici aş da poate un singur exemplu: gazoductul care în bună măsură deja este realizat şi ambele părţi îşi doresc o continuare pentru a oferi Republicii Moldova surse alternative de energie. În această idee, cred că guvernele noastre vor găsi oportunităţi de colaborare şi de promovare comună a unor proiecte economice viabile, fezabile şi în beneficiul statelor noastre.


Întrevederea a fost precedată de o ceremonie de depunerea a unei coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I de către președintele Nicolae Timofti.