CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Ion Chicu au participat la ședința săptămânală

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința săptămânală cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministru, Ion Chicu.

Oficialii au discutat mai multe subiecte, precum Hotărârea Guvernului Republicii Moldova din 31 iulie, care recomandă Parlamentului ratificarea Acordului cu Uniunea Europeană privind ajutorul macrofinanciar în valoare de 100 milioane euro, acordat în două tranșe. În cazul ratificării Acordului de către

Legislativ, prima tranșă în sumă de 50 milioane va fi acordată în luna septembrie, iar pentru primirea celei de-a doua tranșe, Moldova urmează să îndeplinească 6 condiționalități.

Șeful statului a salutat faptul că la ședința Guvernului din 31 iulie a fost aprobată inițierea discuțiilor cu Federația Rusă privind acordarea unui împrumut țării noastre în valoare de 200 milioane euro.

În altă ordine de idei, Igor Dodon a apreciat faptul că Executivul a decis să extindă pachetul de servicii acoperite de asigurare medicală, și a inclus testele la COVID-19 și tratarea la domiciliu a persoanelor infectate.

În context, interlocutorii au vorbit și despre pregătirea de noul an școlar și de o posibilă redeschidere a grădinițelor cu respectarea tuturor măsurilor sanitar-epidemiologice. În acest scop, Guvernul va aloca peste 50 milioane lei pentru procurarea materialelor de protecție și consumabilelor pentru fiecare instituție de învățământ și fiecare clasă, grupă.

La ședința de astăzi, părțile au discutat și problemele în agricultură. S-a constatat cu regret pierderi mari de culturi cerealiere de grupa a doua – porumb și floarea soarelui, care au fost parțial sau total compromise în anumite regiuni ale Republicii Moldova din cauza secetei. Autoritățile au decis să aloce încă o sută de milioane de lei pentru acoperirea acestor pierderi și o altă sută de milioane pentru Fondul de intervenții al Guvernului.

În alt context, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Ion Chicu au comunicat despre desfășurarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor în peste o mie de localități ale țării noastre, în cadrul programului național „Drumuri bune pentru toți”. Acest proces va decurge în lunile august, septembrie, iar conducerea țării speră ca lucrările să fie finalizate până pe data de 10 octombrie curent. Totodată, continuă reabilitarea drumurilor naționale, și în mare parte lucrările decurg conform tuturor normelor și standardelor tehnice.

La finele întrevederii, oficialii au abordat subiectul privind situația pandemică, care continuă să-i îngrijoreze, deoarece a două săptămână consecutiv crește numărul persoanelor infectate cu COVID-19, iar în țările vecine și în alte țări vedem antirecorduri. Interlocutorii au atenționat societatea noastră asupra faptului că nerespectarea măsurilor de rigoare creează o presiune enormă asupra sistemului medical, dar și a bugetului, provocând mari cheltuieli. Părțile au îndemnat populația Moldovei să respecte cu strictețe normele sanitare.