Igor Dodon: Guvernarea și majoritatea parlamentară controlată de un singur partid, au mai făcut un pas spre uzurparea definitivă a puterii în stat

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a susținut un briefing pe marginea deciziei Curții Constituționale în ceea ce privește interpretarea art. 98, al 6 din Constiuție, ce vizează remanierea guvernamentală.


În cadrul briefingului, Președintele a menționat următoarele:

”Stimați concetățeni,

Astăzi Guvernarea și majoritatea parlamentară controlată de un singur partid, a mai făcut un pas spre uzurparea definitivă a puterii în stat. Și de această dată, ca și în multe alte cazuri, i-a avut drept complici pe judecătorii Curții Constituționale.

Prin decizia aprobată, astăzi, de Curte, s-a încălcat în cel mai grosolan mod Constituția Republicii Moldova, ceea ce constituie un precedent grav.

Curtea Constituțională are dreptul de a interpreta Constituția, nu și de a institui proceduri și termene neprevăzute de Constituție.

Articolul 98, alineatul 6 din Legea Supremă nu stabilește obligația președintelui de a numi ministrul la a 2-a propunere, așa cum este prevăzut în cazul promulgării legilor. Acest “ministru”, adus în Guvern cu suportul CC, cu grave încălcări ale Constituției, nu va fi recunoscut de președinte și instituția prezidențială. Acesta nu va face parte din componența Consiliului Suprem de Securitate.

Curtea astăzi a dat o interpretare prin care, de facto, obligă președintele să aleagă din două opțiuni:

- Să cedeze în fața Guvernului și să semneze ceea cu ce nu este de acord,

- Sau să nu cedeze și atunci în locul său o face președintele Parlamentului sau șeful Guvernului.

Nu voi ceda!

Reiterez, port răspundere doar în fața poporului Republicii Moldova, respectiv nici un fel de instanță nu mă poate obliga să semnez ceea cu ce nu sînt de acord, exercitînd această funcție în numele poporului.

Dar, afirm cu toată responsabilitatea, că odată cu noua componență a Parlamentului, constituită după alegerile parlamentare anticipate sau ordinare, va fi asigurată și o nouă componență a Curții Constituționale.

Una din prioritățile imediate a Curții în noua sa componență va fi revizuirea integrală a multor decizii care au fost luate și care poartă un caracter antistatal și care vin să submineze autoritatea instituțiilor în stat, etc.

Totodată, toate acțiunile judecătorilor ultimelor componențe ale Curții Constituționale vor fi supuse unei analize minuțioase, inclusiv prin prisma cadrului juridic penal.

Toate aceste acțiuni ale guvernării nu denotă altceva decît slăbiciunea majorității parlamentare și a celor care stau în spatele ei, aici în țară, sau peste hotare.

Apropo, acestei majorități parlamentare cu tot instrumentarul administrativ, financiar și logistic de care dispune i-a fost frică să inițieze unica procedură corectă din punct de vedere constituțional, dacă tot nu a fost de acord cu poziția președintelui și anume cea de impeachment. Se tem de popor, ei știu care va fi opțiunea cetățenilor.

Ceea ce s-a întîmplat astăzi demonstrează un singur lucru, că pentru Moldova nu există altă soluție, decît alegerile parlamentare anticipate și trecerea la o formă de guvernare prezidențială, cît mai rapid.

Reiterez, poporul Republicii Moldova este suveran și doar poporul poate decide. Nicio parte a societății nu o poate face în numele său, pentru că e uzurpare a puterii în stat.

Iar pentru asemenea fapte există articole clare în Codul Penal”.