Discursul președintelui Timofti la summitul SEECP

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, se află în capitala Bulgariei, Sofia, unde participă la cel de-al XIX-lea summit al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est.

În cadrul evenimentului, șeful statului a ținut un discurs.

Vă prezentăm textul mesajului președintelui Timofti.

 

„Stimate domnule preşedinte Plevneliev,

Excelenţe,

Distinși  delegați,

Doamnelor  şi  Domnilor,

 

Sînt onorat să mă adresez Dumneavoastră în cadrul Summitului Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est. Doresc, în primul rînd, să mulţumesc Domnului Preşedinte Plevneliev pentru invitaţia de a participa la acest forum important.

Totodată, vreau să felicit Preşedinţia-în-exerciţiu, deținută de Bulgaria, pentru organizarea excelentă a reuniunii, dar și pentru dinamica pozitivă imprimată Procesului de Cooperare pe parcursul anului curent.

Mottoul Preşedinţiei bulgare „Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est  – cheia spre cooperarea regională pe parcursul ultimilor 20 de ani” reflectă pe deplin rolul organizaţiei în facilitarea şi consolidarea legăturilor strînse dintre ţările noastre. În acest sens, actuala preşedinţie a contribuit şi mai mult la realizarea priorităţilor comune, inclusiv din agenda integrării europene.

 

Doamnelor şi Domnilor,

Astăzi, regiunea noastră, dar şi întreg spaţiul UE se confruntă cu provocări şi ameninţări majore care pun la încercare funcționalitatea standardelor şi valorilor europene.

Criza migraţională, conflictul din estul Ucrainei, conjunctura economică dificilă, dar și dependenţa energetică de un singur furnizor sînt doar cîteva dintre sursele de insecuritate, care pot fi eliminate datorită evoluțiilor iminente din societate, efectele pozitive fiind stimulate în spaţiul european.

Pe parcursul ultimelor luni am asistat cu îngrijorare crescîndă la acutizarea crizei migranţilor, generată inclusiv de conflictele din Orientul Mijlociu. Tematica dată a dominat toate discuţiile purtate de actorii din regiunea Balcanilor de Vest, avînd în vedere presiunile imense, directe, de ordin politic, socio-economic şi umanitar asupra Europei de Sud-Est.

Vă asigur că Republica Moldova salută abordarea incluzivă şi cuprinzătoare a acestor preocupări. Drept dovadă este și „Declaraţia comună privind provocările migraţiei”, adoptată, la 2 februarie, în contextul reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, ca un prim pas, oportun, în direcţia dată. Prin documentul respectiv a fost transmis un mesaj politic puternic din partea întregii regiuni, Procesul de Cooperare acţionînd drept cel mai prielnic cadru esenţial pentru elaborarea şi implementarea unui răspuns comun cît mai eficace la criza majoră ce sfidează frontierele şi graniţele dintre ţările noastre.

Mai mult, amplificarea atacurilor teroriste a devenit o ameninţare reală și serioasă la adresa securităţii și siguranței europene. În contextul dat, considerăm oportună lansarea de către Consiliul Cooperării Regionale a Platformei Regionale de Cooperare pentru contracararea radicalizării şi a extremismului violent în Europa de Sud-Est, prima reuniune a punctelor naţionale de contact avînd loc chiar la începutul anului 2016.

O altă provocare care necesită un angajament ferm și o abordare incluzivă este asigurarea securităţii energetice în Europa de Sud-Est. Aici menționez că aspiraţiile noastre sînt identice – de a crea o piaţă regională competitivă a energiei electrice şi de a o interconecta cu reţelele UE, conform prevederilor Tratatului Comunităţii Energetice, al cărui membru este şi Republica Moldova.

În această ordine de idei, permiteți-mi să constat, cu un sentiment de profundă recunoștință, că Republica Moldova se bucură de sprijinul plenar, logistic și financiar, din partea Guvernului României și a Uniunii Europene. Odată cu implementarea proiectelor de interconectare cu piața României, se vor deschide noi oportunităţi şi pentru Republica Moldova ‒ cea mai importantă fiind independența față de Federația Rusă, unicul furnizor de resurse energetice pe piața moldovenească.

 

Doamnelor şi Domnilor,

Сooperării regionale îi revine un rol-cheie în implementarea standardelor europene şi în promovarea valorilor comune.

Alături de Parteneriatul Estic, din care face parte Republica Moldova, Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est reprezintă pentru noi nu doar un for politic important pentru avansarea dialogului cu comunitatea europeană și internațională, dar  și „o voce unică” în promovarea unei agende comune a statelor participante.

În contextul dat, vreau să felicit autorităţile Bosniei şi Herţegovinei cu ocazia depunerii cererii de aderare la Uniunea Europeană, la 15 februarie, şi să le urez succes în obţinerea cît mai grabnică a statutului de ţară-candidat. Totodată, urez succes și celorlalţi parteneri, care se bucură deja de acest statut, în continuarea negocierilor privind acquis-ul european.  

De asemenea, exprim sincere felicitări autorităților din Muntenegru pentru obținerea invitației formale de aderare la Alianța Blocului Nord-Atlantic.

 

Doamnelor şi Domnilor,

Am convingerea că integrarea europeană rămîne pentru Republica Moldova un instrument eficient care ne va permite să facem faţă tuturor provocărilor, să consolidăm instituţiile democratice și să contribuim la creşterea economiei și a bunăstării cetățenilor din țara noastră.

Astfel, ca urmare a unui proces complex, țara mea a obținut unul dintre cele mai tangibile rezultate ‒ liberalizarea regimului de viză cu UE pentru cetăţenii Republicii Moldova, la 28 aprilie 2014. Pe parcursul a doi ani, mai mult de jumătate de milion de cetăţeni ai ţării noastre au călătorit liber în Zona Schengen a UE. Opţiunea de a ne deplasa fără vize a consolidat considerabil relaţiile interumane, a avansat substanțial dialogul dintre Republica Moldova şi UE.

Menționez și faptul că datorită semnării Acordului de Asociere, Uniunea Europeană a devenit principalul partener de comerţ exterior al Republicii Moldova. Iar începînd cu 1 iulie 2016, prevederile acordului respectiv urmează să intre pe deplin în vigoare.

Astăzi, putem declara cu toată certitudinea că interacţiunea dintre Republica Moldova  și Uniunea Europeană a avansat multidimensional, iar autoritățile de la Chișinău vor depune eforturi majore pentru a nu admite stagnări în implementarea reformelor în toate domeniile de cooperare, inclusiv cele sectoriale.

De asemenea, Republica Moldova apreciază înalt colaborarea în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est şi-l consideră drept un instrument valoros pentru realizarea schimbului de idei şi experienţe, reciproc avantajoase, cu UE şi alţi actori internaţionali.

 

Doamnelor și Domnilor,

În încheiere, reiterez felicitările adresate Bulgariei pentru Președinția bine înfăptuită a Procesului de Cooperare și care a coincis cu cea de-a 20-a aniversare a inițiativei date. 

Totodată, vreau să urez mult succes Croaţiei, următoarea țară care va deține conducerea organizației.

Sînt convins că Zagrebul va menţine ritmul dinamic al activităţilor şi va asigura legătura strînsă dintre Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est şi Uniunea Europeană, avansînd relaţiile nu doar dintre ţările regiunii noastre, dar şi statele de pe întregul continent european. 

Astfel, permiteți-mi să vă asigur că Republica Moldova va continua să promoveze o politică regională constructivă, deschisă şi va menţine relaţii de bună vecinătate şi prietenie cu toţi participanţii Procesului de Cooperare.

Mă bucur că sîntem de 20 de ani parteneri în eforturile comune de construcție europeană!”