CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Datorită eforturilor Președintelui Republicii Moldova, a fost repatriată încă o familie din Siria

A fost finalizată operaţiunea de repatriere din Siria a unei familii de cetățeni ai Republicii Moldova, realizată la indicația personală a Președintelui Republicii Moldova.

Astăzi, la Aeroportul Internațional Chișinău, Președintele țării, Igor Dodon, împreună cu doamna Esra Şen, Însărcinat cu Afaceri ad-interim al Ambasadei Turciei de la Chişinău, a întâmpinat-o pe doamna Natalia şi cei patru copii ai săi, care au fost deținuți în tabăra „Al Hawl” de la începutul anului 2019, din cauza confruntărilor militare din Siria.

Șeful statului a specificat că realizarea cu succes a operațiunii de repatriere a fost posibilă grație acțiunilor comune ale Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova şi Serviciul de Informații al Turciei, activitatea căruia a fost ghidată nemijlocit de Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan.

Doamna Natalia, originară din Republica Moldova, a locuit şi lucrat în municipiul Chişinău împreună cu soțul său de origine siriană până în anul 2013, când au decis să se transfere cu traiul permanent în provincia Aleppo (Siria). În urma acțiunilor militare din Siria, la sfârșitul anului 2017, soțul Nataliei a fost ucis, iar ea, împreună cu cei patru copii ai săi, în luna ianuarie 2019 au ajuns în tabăra „Al Hawl”, în care condițiile de trai erau extrem de dificile.

Igor Dodon a menționat că este deja al doilea caz când serviciile speciale ale Republicii Moldova în colaborare cu colegii din Turcia reușesc să desfășoare astfel de operațiune de salvare, prima fiind cea realizată în decembrie 2019, când a fost repatriată din Siria o altă familie originară din Republica Moldova.
Președintele țării a adus sincere mulţumiri domnului Erdoğan pentru eforturile coordonate şi sprijinul acordat în realizarea acestor operațiuni de repatriere a cetățenilor țării noastre.