Conducerea de vârf a țării a participat la ședința ordinară

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința ordinară a conducerii de vârf, împreună cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministru, Ion Chicu.

Oficialii au abordat cinci subiecte importante, primul fiind situația epidemiologică din Republica Moldova. Părțile au constatat o dinamică mai favorabilă decât săptămânile precedente, a răspândirii COVID-19, și în cazul menținerii acestei tendințe, în timpul apropiat Guvernul va propune anularea carantinei obligatorii de 14 zile pentru cetățenii noștri care revin în țară din străinătate, după 15 iulie.

Totodată, autoritățile vor veni cu propunerea de a deschide grădinițele de copii, inițial în localitățile rurale și în funcție de situația din fiecare regiune. Șeful statului a reiterat că decizia finală aparține specialiștilor în domeniul sănătății publice.

Al doilea subiect ține de inundațiile recente în lunca Nistrului și Prutului. Interlocutorii au constatat stabilizarea situației și lipsa locuințelor distruse, însă riscul se menține în câteva regiuni de-a lungul acestor două fluvii. Pe de altă parte, oficialii au menționat că în ultimii 12 ani nu au fost efectuate investiții serioase în construcția și reconstrucția digurilor, de aceea Guvernul va efectua evaluarea urgentă a lucrărilor care trebuie desfășurate în acest sens.

Al treilea subiect include următoarea ședință a Parlamentului și a coaliției de guvernare (PSRM+PDM) pentru a discuta agenda de lucru pentru următoarele zile.
Subiectul patru vizează situația economică din țară și în primul rând, veniturile în buget care în luna curentă sunt cu 270 milioane de lei mai mari decât în iunie 2019. „Acest fapt ne permite să revenim la implementarea proiectelor sociale și de infrastructură, inclusiv reparația drumurilor, aprovizionare cu apă și canalizare, susținerea sectorului agrar, business-ului mic și mijlociu, parcurilor industriale. Totodată, vom discuta cu Guvernul și despre dublarea salariilor tuturor lucrătorilor medicali, așa cum am convenit anterior”, a subliniat Igor Dodon.

Ultimul subiect al agendei de astăzi ține de rezultatele vizitei de lucru a Președintelui Republicii Moldova la Moscova. Șeful statului a comunicat că conducerea Federației Ruse este deschisă pentru reluarea negocierilor cu privire la acordarea creditului în valoare de 200 milioane euro pentru susținerea economiei naționale a Republicii Moldova care vor fi investiți în construcția drumurilor, suport financiar pentru agenții economici, etc. Conducerea țării planifică să demaraeze negocierile respective săptămâna curentă. Totodată, Igor Dodon a specificat că partea rusă a decis să prelungească perioada de import fără taxe a produselor agricole și agroindustriale autohtone în Federația Rusă.