CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Michael Scanlan

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere de rămas bun cu Ambasadorul Michael Scanlan, şeful Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova.

Președintele Dodon a exprimat recunoștință pentru contribuția Ambasadorului în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean, atît pe plan bilateral, cît şi în formatul „5+2”. Totodată, șeful statului a apreciat eforturile depuse în vederea apropierii poziţiilor şi identificării soluţiilor de compromis în probleme ce au o importanţă majoră pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cadrul discuției, Igor Dodon a declarat că pledează în continuare pentru demararea dialogului pe marginea chestiunilor de pe agenda de negocieri în formatul „5+2” privind elaborarea şi adoptarea unui statut juridic special pentru Transnistria cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a RM. Astfel, șeful statului a menționat faptul că există șanse reale ca după alegerile parlamentare să fie întreprinși pași importanți în soluționarea diferendului transnistrean.

De asemenea, Președintele Moldovei i-a mulțumit domnului Scanlan pentru asistența în promovarea funcționării autonomiei Găgăuze, conform Legii din 1994, subliniind că trebuie întreprinse toate măsurile pentru ca Legea din 1994 să funcționeze în deplină măsură, iar toate modificările sau completările să fie făcute în spiritul acestei legi.

În cadrul întrevederii, Igor Dodon și-a exprimat speranța că, după alegerile parlamentare viitoare, legile privind Găgăuzia vor fi adoptate în redacția propusă de către grupul de lucru al Parlamentului, Adunării Populare a Găgăuziei şi reprezentanţilor societăţii civile.

Șeful statului a salutat cooperarea productivă a țării noastre cu Secretariatul OSCE şi instituţiile sale specializate.

În acest sens, Președintele Dodon și-a exprimat convingerea că succesorul în post va fi în aceeași măsură dedicat obiectivului de reîntregire al ţării și susținerea fermă a Republicii Moldova.

În semn de înaltă prețuire a meritelor în intensificarea dialogului politic și pentru contribuție la procesul de reglementare a problemei transnistrene întru păstrarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, Igor Dodon a conferit „Ordinul de Onoare” domnului Michael Scanlan, șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova.