CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesaj cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical

Stimați asistenți medicali,

Vă adresez sincere și cordiale felicitări cu ocazia sărbătorii Dumneavoastră 
profesionale, împreună cu alese gânduri și urări de multă sănătate, împlinire și bunăstare.

Anual, la 12 mai, întreaga lume aduce omagiu oamenilor fără de care actul medical 
este irealizabil. În semn de înaltă prețuire, anul 2020 a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății drept Anul Internațional al Asistenților Medicali și Moașelor – acțiune menită să mobilizeze toate națiunile în vederea unirii eforturilor pentru valorificarea acestor profesii, pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și dezvoltare profesională.

Marcată de lupta cu pandemia care a afectat întreaga umanitate, sărbătoarea din 
acest an vine să evidențieze rolul și menirea asistenților medicali, care, alături de medici și infirmiere, fac front comun împotriva virusului necruțător, fiind eroii din linia întâi.

Fiecare dintre noi am conștientizat riscurile enorme ale profesiei de asistent medical, de 
medic. Cu atât mai mult cu cât 99% din reprezentanții acestei profesii în Republica Moldova sunt femei. Astăzi e ziua celor circa 22 de mii de asistente medicale din țara noastră care sunt la datorie. Anume în ochii acestor femei cu inimă mare și cu o responsabilitate enormă suferinzii caută speranța, sorb orice cuvânt, sfat, recomandare, considerându-le îngeri păzitori în momentele de grea încercare.

Dragi lucrători ai sistemului de sănătate,


În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, Vă exprim respect pentru 
activitatea pe care o desfășurați cu dăruire și altruism. Dumneavoastră Vă implicați dezinteresat și cu sacrificiu, alinați suferințe și readuceți la viață, Vă dedicați salvării vieților omenești, uitând, de cele mai multe ori, de sine și de oamenii dragi. Vă mulțumesc din suflet și vă doresc multe victorii aducătoare de satisfacție sufletească, să rezistați și să ne faceți și pe noi mai rezistenți, să dăruiți compasiune și să primiți recunoștința binemeritată. Totodată, vreau să Vă dau asigurări că statul va investi considerabil în sistemul de sănătate pentru a reduce exodul lucrătorilor medicali, pentru crearea condițiilor favorabile de muncă și protecție socială, pentru sporirea siguranței pacienților, pentru o societate sănătoasă și prosperă.

La Mulți Ani!