CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Șeful statului a prezidat ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de COVID-19

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat ședința ordinară a Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.

Potrivit informației Ministerului Sănătății, în ultimele 24 de ore au fost depistate 164 cazuri noi din 696 de teste prelevate, dintre care 5 cazuri de import (1 din Polonia și 4 din Federația Rusă) și 159 cu transmitere locală.

În cursul briefing-ului, șeful statului a menționat faptul că autoritățile elaborează un program care va specifica foarte clar etapele de ieșire din criză: 1 etapă pe data de 27 aprilie, 15 mai, 1 iunie. „În urma evaluării situației, care va avea loc 1 dată la două săptămîni, se va observa dacă avem o dinamică pozitivă – vor fi scoase unele restricții, dacă va fi cu tendință negativă, vom fi nevoiți să impunem din nou unele restricții”, a declarat Igor Dodon.

Președintele țării a menționat că vineri, 24 aprilie, după ședința cu Primul Ministru și alte ministere implicate în lupta cu COVID-19, autoritățile vor veni cu informații exacte privind sectoarele care vor reveni la activitatea normală, începînd cu 27 aprilie.

De asemenea, șeful statului a informat cetățenii că a decis să desfășoare mai multe întrevederi cu asociațiile oamenilor de afaceri pentru a discuta ce măsuri vor fi întreprinse după ridicarea stării de urgență. Totodată, Igor Dodon se va deplasa și în raioanele țării pentru a discuta cu agricultorii care, de asemenea, se află într-o situație precară din cauza secetei.

Președintele Republicii Moldova a reiterat faptul că așa cum s-a decis anterior, în prezent are loc testarea masivă în focare, iar numărul de teste prelevate va crește semnificativ. „La moment, Republica Moldova are în stoc peste 100 mii de teste”, a precizat Igor Dodon.

Pe final, șeful statului a venit cu un apel către cetățeni să fie și în continuare precauți, chiar dacă va fi permisă reluarea unor activități, deoarece perioada dificilă încă nu a trecut.