CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Șeful statului a avut o întrevedere cu comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere

În cadrul vizitei de lucru la Munchen, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere.

În cursul dialogului, părțile au discutat chestiuni cu privire la extinderea relațiilor de colaborare în domeniile de interes comun, precum și a stabilirii unui dialog eficient a Republicii Moldova cu partenerii din UE.

Șeful statului a mulțumit pentru sprijinul și asistența financiară acordată de UE țării noastre în realizarea mai multor proiecte, în special, din domeniul educațional, social și cultural.

În altă ordine de idei, oficialii au discutat despre situația actuală din RM și alegerile parlamentare. În context, Igor Dodon a menționat că alegerile parlamentare trebuie să se desfășoare cu respectarea standardelor internaționale și în strictă conformitate cu legislația RM: în mod democratic, deschis și transparent. Președintele a mai subliniat faptul că viitorul și perspectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova depind în mod direct de rezultatul acestor alegeri.

De asemenea, Igor Dodon a reiterat faptul că relațiile cu Uniunea Europeană trebuie să fie în interesul țării și al cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, șeful statului a adus la cunoștință domnului Johannes Hahn obiectivul strategic al instituției prezidențiale care constă în edificarea unei politici externe echilibrate între Est și Vest și respectarea cu strictețe a statutului constituțional al neutralității permanente, poziție împărtășită de majoritatea populației RM și de partenerii externi. ”Moldova nu trebuie să prietenească cu cineva împotriva cuiva, iar relațiile cu UE nu trebuie să fie în detrimentul relațiilor bune cu Federația Rusă”, a subliniat Președintele țării.