CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele țării s-a documentat cu nivelul de pregătire al instituțiilor față de o eventuală infecție cu coronavirus

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a efectuat o vizită de lucru la Aeroportul Internațional Chișinău și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” pentru a se documenta cu nivelul de pregătire al instituțiilor față de o eventuală provocare ce ține de infecția cu COVID-19.

Șeful statului, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a inspectat zona de acces în țară din Aeroportul Internațional Chișinău și a constatat faptul că Aeroportul funcționează în regim normal, toți angajații lucrează cu măști de protecție și mănuși, iar pasagerii care sosesc, le este măsurată temperatura cu termo-scannerul. „Oamenii au o atitudine înțelegătoare față de această procedură și le mulțumesc pentru responsabilitatea de care dau dovadă”, a remarcat Igor Dodon.

Apoi, Președintele țării împreună cu ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a vizitat Spitalul clinic de boli infecțioase „T. Ciorbă” unde a verificat saloanele pregătite pentru primirea eventualilor bolnavi de coronavirus. Șeful statului a exprimat recunoștință față de administrația și personalul spitalului pentru luarea la timp a măsurilor de profilaxie.

Totodată, Igor Dodon a constatat că la nivelul instituțiilor de profil, s-a decis ca în fiecare spital să fie pregătite saloane separate în caz de internare a bolnavilor. În prezent, în Republica Moldova nu sunt confirmate cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

Cu toate acestea, șeful statului a atras atenția asupra majorării speculative a prețurilor la unele tipuri de medicamente, măști de protecție și alte mărfuri importante. Igor Dodon a declarat că asemenea acțiuni sunt inadmisibile și a avertizat că vor fi luate măsuri dure în raport cu cei care au decis să facă business într-o asemenea situație.

Președintele a ținut să menționeze că subiectul coronavirusului este unul de siguranță națională și va fi tratat cu maximă atenție. În legătură cu aceasta, Igor Dodon a decis convocarea ședinței Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta situația din domeniu, măsurile care au fost întreprinse și care urmează a fi luate în vederea prevenirii și diminuării riscului de răspîndire a virusului în țară.

Totodată, șeful statului a îndemnat toți cetățenii să păstreze calmul și în mod special, s-a adresat clasei politice să nu manipuleze opinia publică în interesele sale politice înguste. Președintele țării a specificat că în fața acestui pericol mondial, cu toții trebuie să ne consolidăm puterile în vederea identificării celor mai eficiente soluții de contracarare a acestui fenomen.

„Fac un apel la unitate și responsabilitate, este momentul în care instituțiile statului împreună cu fiecare cetățean al țării pot să contribuie la menținerea siguranței și sănătății întregului nostru popor. Modul în care vom reuși să trecem cu bine peste această criză depinde de fiecare dintre noi și eu am toată încrederea că împreună vom reuși”, a concluzionat Igor Dodon.