Președintele țării, președintele Parlamentului și Prim-ministrul au desfășurat ședința săptămînală

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința săptămînală cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministru, Ion Chicu.

Oficialii au discutat despre situația epidemiologică din Republica Moldova și au menționat că numărul cazurilor noi de COVID-19 crește datorită faptului că a fost majorat numărului de teste prelevate în focarele existente, în timp ce în restul teritoriului țării, situația este stabilă și gestionată eficient. Anume din aceste considerente Comisia Națională pentru Situații Excepționale a luat decizia de a adapta măsurile de restricționare la situația curentă, în scopul susținerii economiei naționale.

Totodată, s-a comunicat că începînd cu data de 4 mai, transportul public în municipiile Chișinău și Bălți va circula în regim normal, cu taxare. De asemenea, pe parcursul săptămînii curente, va fi examinată posibilitatea reluării zborurilor prin Aeroportul Internațional Chișinău, după 15 mai, deoarece nu se prevăd motive de a prelungi starea de urgență, care se finalizează la data respectivă. În altă ordine de idei, Igor Dodon a menționat că autoritățile vor aborda și problemele din agricultură, avînd în vedere seceta severă cu care ne confruntăm și care pune deja în pericol securitatea alimentară a țării.

Astăzi părțile au discutat și despre măsurile de susținere a populației și a agenților economici prin rectificarea bugetului național, modificarea politicii bugetar-fiscale, etc. În context, șeful statului a subliniat că acțiunile unor politicieni pot duce la blocarea finanțării Republicii Moldova în cadrul acordurilor internaționale, ceea ce poate provoca sistarea achitării salariilor, pensiilor și subvențiilor sociale.