CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele țării a avut o întrevedere cu doi ierarhi ai Mitropoliei Moldovei

În cadrul vizitei în zona de nord a țării, Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu doi ierarhi ai Mitropoliei Moldovei care ghidează spiritual enoriașii din nordul Moldovei: Episcopul de Bălți și Fălești, Markel și Episcopul de Edineț și Briceni, Nicodim.

Sub ghidarea spirituală a acestor eparhii se află capitala de nord – orașul Bălți, precum și raioanele Fălești, Glodeni, Sîngerei, Edineț, Briceni, Ocnița și Dondușeni.

Părțile au discutat despre situația gravă în care s-a pomenit întreaga lume și despre măsurile de depășire a acestui pericol, întreprinse de Guvernul țării, Ministerul Sănătății și Protecției Sociale. De asemenea, interlocutorii au vorbit despre instrucțiunile pentru slujitorii bisericii și enoriași aprobate de Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse și Sinodul Mitropoliei Moldovei.

Episcopii Markel și Nicodim au manifestat susținere deplină față de acțiunile întreprinse de autorități, inclusiv cele ce țin de organizarea evenimentelor în masă. Potrivit lor, ierarhii și clerul Mitropoliei vor acționa în strînsă coordonare cu conducerea țării, cu serviciile sanitar-epidemiologice și vor lua toate măsurile necesare de protecție.

În special, sfintele liturghii din zilele de duminică vor avea loc în curțile bisericilor, în aer liber, cu respectarea distanței sociale dintre enoriași. Toate lăcașele de cult vor fi asigurate cu soluții dezinfectante necesare. Activitatea tuturor școlilor duminicale va fi sistată.

Igor Dodon a exprimat recunoștință față de ierarhiile Bisericii Ortodoxe pentru organizarea activității de voluntariat privind acordarea sprijinului pentru persoanele în etate și cele nevoiașe în această perioadă complicată.

Șeful statului și-a exprimat speranța că pînă la Sfintele Paști, cu credință în suflet și acțiuni concrete, se va reuși stoparea invaziei acestei pandemii.