CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele s-a adresat către cetățenii țării cu rugămintea de a respecta regulile de carantină

Președintele țării, Igor Dodon, a prezidat astăzi ședința ordinară a Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirus, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

În cadrul ședinței au fost anunțate noi informații despre răspîndirea în țară a virusului COVID-19. Astfel, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 14 cazuri noi de infectare cu coronavirus, dintre care patru persoane infectate sunt venite de peste hotare (doi din Ucraina și cîte unul din Italia și România), ceilalți s-au infectat deja pe teritoriul țării (3 în raionul Căușeni, 3 în Chișinău, cîte unul din raionul Ștefan Vodă, Ialoveni, Anenii Noi și Hîncești).

În mod separat interlocutorii au discutat despre cazul studentei de la Universitatea Tehnică, care a fost diagnosticată cu COVID-19, precum și despre carantina impusă în unul dintre căminele instituţiei, unde 103 persoane au fost sub supraveghere, dintre care 25 suspectate. De asemenea, s-a specificat că la niciuna dintre persoanele respective nu a fost depistat virusul, fapt care se datorează măsurilor operative ale autorităților statului, precum și ale administrației și studenților UTM.

Astfel, numărul total al celor contaminați în Moldova este de 94 de persoane, dintre care 38 cazuri sunt persoane venite de peste hotare: 18 persoane din Italia, 10 din Ucraina, cinci din Marea Britanie, două din Franța, cîte una din Rusia, România, Elveția și Cehia. Potrivit ultimelor informații, în ceea ce privește contaminarea în interiorul țării, Chișinăul se situează pe primul loc cu 37 de cazuri confirmate din 56 suspecte. În total, în Moldova au fost testate 792 de persoane.

În finalul ședinței, șeful statului s-a adresat din nou către cetățenii țării cu marea rugăminte de a lua toate măsurile necesare în vederea respectării regulilor de carantină, pentru că în caz de răspîndire în continuare a virusului, autoritățile vor fi nevoite să întreprindă măsuri restrictive mult mai dure, așa cum se face în țările vecine sau în altele.

De asemenea, Președintele țării a îndemnat populația să respecte munca medicilor, a polițiștilor și a altor persoane care se află în prima linie de luptă împotriva virusului. Totodată, Igor Dodon a rugat presa să publice doar informația verificată despre situația de criză din țară, iar pe reprezentanții generației în vîrstă i-a rugat să fie foarte vigilenți, deoarece ei fac parte din grupul de risc sporit.