CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat la inaugurarea monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din orașul Criuleni

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi, 31 august a.c., la inaugurarea monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din orașul Criuleni.

Șeful statului a ținut un discurs, pe care vi-l prezentăm mai jos.

„Stimați Concetățeni,

Doamnelor și Domnilor,

Prin inaugurarea acestui monument, în contextul sărbătorilor naționale Ziua Independenței și Limba Noastră cea Română, aducem un omagiu simbolului demnității noastre – Ștefan cel Mare și Sfânt.

Marele voievod este o călăuză pentru noi, un exemplu pentru ceea ce facem și ce trebuie să facem. După secole de la strălucita sa domnie, admirația față de faptele sale nu contenește.

Ștefan cel Mare a arătat calități de mare om politic, luptător și diplomat. E unul dintre cei mai mari moldoveni din toate timpurile, la care ne raportăm și astăzi. A purtat lupte vitejești și a zidit în Țara Moldovei zeci de mânăstiri și biserici. Este recunoscut în întreaga Europă ca un apărător al creștinătății. Este admirabil că am găsit resurse, entuziasm și bunăvoință pentru a înălța la Criuleni acest monument semeț al marelui voievod.

Aduc sincere mulțumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea aici, la Criuleni, a acestui proiect de suflet, de importanță națională.

În aceste locuri, pe malul râurilor Nistru, Răut şi Ichel, se află străvechile sate răzeșești, de unde proveneau mulți oșteni ai  lui Ștefan cel Mare. Oamenilor de aici le-au fost caracteristice întotdeauna curajul, dârzenia și dragostea de Patrie. Anume oamenii din Criuleni, la începutul anilor 90, au fost în prima linie a luptelor pentru integritatea țării noastre. Aici au căzut primii eroi, apărând țara de vrăjmași.

Stimați prieteni,

Marele nostru domnitor ne-a fost în inimă și în cuget în primii ani de Renaștere Națională. Acum 25 de ani am repurtat o primă mare victorie, pe care o sărbătorim astăzi: adoptarea legii privind funcționarea limbilor, prin care Limba Română revenea la grafia latină și în toate drepturile ce i se cuvin pe acest pământ.

Să o învățăm mai bine și să o vorbim cu demnitate. Să ținem minte că vom putea clădi un stat modern, european, doar dacă vom ști să apreciem și să promovăm valorile sacre ale neamului nostru.

Vă urez sărbătoare frumoasă și succese în tot ceea ce faceți.

Vă mulțumesc!”, a mai spus șeful statului în discursul său.