CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întîlnit cu Cecilia Malmstrôm, Comisar European pentru Comerț

Șeful statului a salutat vizita înaltului oficial european în Moldova și a exprimat convingerea că aceasta va contribui la avansarea cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniul comerțului. Igor Dodon a mulțumit Doamnei Malmstrôm pentru implicarea sa directă în procesul de liberalizare a regimului de vize pentru Moldova, în perioada în care a deținut funcția de Comisar European pentru Afaceri Interne.

Președintele a menționat că relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au caracter ascendent, inclusiv în domeniile economiei și al comerțului.

Uniunea Europeană este un partener comercial important pentru țara noastră, a declarat șeful statului. Acesta a subliniat că se atestă o creștere a raporturilor comerciale atît referitor la importurile, dar și la exporturile în Uniunea Europeană.

Totodată, șeful statului susține, că în structura exporturilor ar fi bine să existe mult mai multe produse și servicii cu valoare adăugată, care ar ajunge pe piața europeană.

”Am subliniat faptul că, vizavi de mai multe grupuri și categorii de produse, trebuie să revizuim Acordul de Liber Schimb și să revenim la regimul de preferințe comerciale autonome, respectiv la comerțul asimetric cu Uniunea Europeană.

Acest lucru se referă la producția din sectorul agroindustrial, care, în proporție de peste 70 la sută, este exportată în prezent pe piața Federației Ruse și a statelor CSI, iar perspectiva exportului pe piața UE este una foarte joasă. Revederea Acordului în acest sens va permite creșterea substanțială a capacităților noastre interne de producere, inclusiv de export”, a menționat Igor Dodon.

În același timp, președintele a solicitat Comisarului European majorarea unor cote de export pentru produsele moldovenești care se bucură de creștere anuală pe piața Uniunii Europene

De asemenea, a intervenit cu solicitarea de păstrare pentru regiunea transnistreană a prevederilor și raporturilor comerciale cu UE și pentru anul 2018.

Șeful statului a reiterate faptul că pledează pentru o balanță echilibrată a Republicii Moldova, în primul rînd, ținînd cont de interesele economice ale țării noastre, care sînt atît în Est, cît și în Vest.

Igor Dodon s-a arătat absolut sigur că relațiile comerciale se vor consolida și se vor dezvolta spre beneficiul ambelor părți.