CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a propus crearea unui Centru Anticriză care să funcționeze non-stop

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu Prim-ministru, Ion Chicu, au participat la ședința ordinară a Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirus, din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Șeful statului a informat participanții despre faptul că Parlamentul a susținut astăzi demersul Președintelui țării și al Guvernului privind declararea stării de urgență. În legătură cu aceasta, Igor Dodon a indicat asupra necesității desfășurării unei activități mai intensive privind depășirea situației de criză și a propus să fie creat un Centru Anticriză care să funcționeze non-stop.

În context, Președintele țării a subliniat că nu pot fi interzise activitățile politice și economice în totalitate, deoarece va fi supusă riscului economia națională. Astfel, la ședință a fost discutată posibilitatea de a face anumite concesii începînd cu săptămîna viitoare, menite să încurajeze activitatea agenților economici, inclusiv în domeniul comerțului și pentru a asigura fluxul încasărilor în bugetul de stat.

La ședință s-a vorbit și despre faptul că instituțiile medicale din țară, inclusiv clinicile stomatologice, au trecut la regimul de primire doar a pacienților care au necesități urgențe. „Acest lucru va permite mobilizarea mai multor resurse în sistemul de sănătate pentru combaterea în continuare a răspîndirii COVID-19”, a specificat șeful statului.

De asemenea, participanții la ședință au discutat chestiuni ce țin de importul în Moldova a preparatelor medicale necesare, pregătirea locurilor suplimentare în spitale și alte aspecte de gestionare a situației de criză în țară.