CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a avut o discuție online cu Președintele Republicii Lituania

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o discuție online cu Președintele Republicii Lituania, domnul Gitanas Nausėda.

În cadrul conversației, Igor Dodon a apreciat relațiile bilaterale și dialogul politic activ dintre statele noastre. Totodată, Președintele Moldovei a remarcat existența unui potențial nevalorificat la justa valoare și a pledat pentru extinderea și aprofundarea parteneriatului în toate domeniile de interes comun.

Oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la situația pandemică din cele două țări și din lume, precum și acțiunile întreprinse de autorități în combaterea pandemiei. Șeful statului a transmis sincere mulțumiri Republicii Lituania pentru asistența și suportul acordat în procesul de repatriere a cetățenilor RM pe parcursul perioadei de carantină, precum și pentru decizia Guvernului lituanian de alocare a unui ajutor financiar pentru achiziționarea de consumabile/echipamente medicale necesare în procesul de combatere a virusului de tip nou. În acest sens, Președintele Moldovei a subliniat faptul că ajutorul și susținerea reciprocă dintre state va contribui semnificativ la depășirea acestei pandemii.

În altă ordine de idei, Igor Dodon a apreciat poziția activă și susținerea constantă din partea Lituaniei pentru impulsionarea formatului Parteneriatului Estic. În acest context, interlocutorii au recurs la un schimb de opinii despre modul de pregătire către apropiatul Summit al Parteneriatului Estic. Totodată, șeful statului a subliniat necesitatea conjugării eforturilor atît din partea statelor Parteneriatului Estic, cît și a celor din cadrul UE pentru aprofundarea eficientă a dialogului și a realizării plenare a reformelor necesare. Președintele țării și-a exprimat speranța că și pe viitor Vilnius-ul va menține o poziție pro-activă în raport cu Republica Moldova în aranjamentul Parteneriatului Estic.

În context, șeful statului a reiterat atașamentul conducerii țării pentru promovarea politicii externe echilibrate, care presupune dezvoltarea relațiilor de colaborare eficiente atît cu statele din Vest, cît și din Est, implementarea Acordului de Asociere cu UE și alte acorduri internaționale pentru care Moldova și-a asumat angajamente, precum și realizarea reformelor în strictă conformitate cu standardele europene.