CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 12 iunie a.c., o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat în vizită în țara noastră.

Șeful statului și-a exprimat satisfacția față de stadiul actual al relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, plasate pe o curbă ascendentă pe parcursul ultimilor ani. „Cooperarea în cadrul programului Parteneriatului Estic a permis implementarea reformelor necesare pentru modernizarea țării și a deschis noi perspective de dezvoltare pentru țara mea”, a spus președintele Nicolae Timofti.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat decizia  autorităților Republicii Moldova de a semna pe 27 iunie a.c. Acordul de Asociere cu UE. „Este un eveniment important atât pentru țara Dumneavoastră, cât și pentru Uniunea Europeană. Este o alegere istorică, care va determina viitorul cetățenilor moldoveni. Republica Moldova este o țară europeană, iar aplicarea valorilor și standardelor comunitare va permite consolidarea instituțiilor democratice și ridicarea nivelului de trai al oamenilor”, a declarat Jose Manuel Barroso.

Oficialul european a subliniat că anularea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni demonstrează atât recunoașterea meritelor autorităților de la Chișinău în implementarea reformelor, cât și stabilirea unei relații de încredere între Republica Moldova și UE.

Jose Manuel Barroso a reiterat sprijinul comunității europene pentru Republica Moldova. „Anularea taxelor pentru export și dublarea cotelor pentru produsele agricole moldovenești, programele de dezvoltare rurală și de asigurare a securității energetice a țării reprezintă manifestări concrete de solidaritate din partea UE”, a precizat președintele Comisiei Europene.

În cadrul întrevederii, Jose Manuel Barroso a arătat importanța reformării sistemului judecătoresc și intensificării luptei cu corupția. „Supremația legii va restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului”, a subliniat oficialul.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a informat pe Jose Manuel Barroso despre tentativele unor forțe din interiorul țării, ghidate de centre de putere din exterior, de a bloca parcursul european al Republicii Moldova.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a opinat că pentru contracararea propagandei antieuropene liderii de la Chișinău trebuie să organizeze o amplă campanie de informare a cetățenilor despre avantajele semnării Acordului de Asociere cu UE.

La întrevedere au participat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, comisarul european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Stefan Fule, și Pirkka Tapiola, șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău.