CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon a semnat decretul privind numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de Procuror General

Fiind împuternicit constituțional cu competența de numire în funcție a Procurorului General, Președintele Republicii Moldova, a agreat decizia Consiliului Superior al Procurorilor luată în urma concursului desfășurat legal în parametrii democrației și statului de drept.

Șeful statului a menționat că numirea Procurorului General este un moment mult așteptat de către societate, în vederea depășirii impasului atestat în raport cu instituția procuraturii. Totodată, Președintele țării a reiterat că, Republica Moldova, în perioada actuală, nu își poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional.

„Procuraturii Generale urmează ai fi asigurată independența deplină, iar toate procesele să rămînă în afara politicului”, a specificat Președintele țării.

Șeful statului a subliniat că Procurorul General este mandatarul legalității și poartă obligația devotamentului față de Patrie, responsabilității, integrității și a calităților morale, iar acest fapt presupune abordarea cu deosebit tact a așteptărilor societății, în special, privind dosarele de rezonanță referitoare la devalizarea sistemului bancar, fenomenul laundromat-ului și a altor infracțiuni economice care au tulburat sistemul financiar-bancar național.

De asemenea, Igor Dodon a remarcat că o reacție promptă, dar și acțiuni concrete sunt așteptate de societate în ceea ce privește concesionarea bunurilor statului, în special, a Aeroportului Internațional Chișinău.

„Atît societatea, cît și comunitatea internațională solicită aprecieri și abordări legaliste ale arestărilor arbitrare, considerîndu-le drept măsură exagerată și nejustificată în majoritatea cazurilor. Or, acesta nu este un instrument de răzbunare, ci o măsură excepţională care se dispune doar atunci cînd alte măsuri nu sunt suficiente pentru a înlătura riscurile”, a declarat șeful statului.

Președintele țării a subliniat că cetățenii își doresc să vadă pe agenda Procurorului General subiectul mult discutat privind evaluarea procurorilor, care este un exercițiu așteptat, dar care urmează a fi realizat în parametrii constituționali și cei ai standardelor internaționale recomandate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. În context, Igor Dodon a menționat faptul că societatea cere asigurări în privința faptului că în procuratură activează exclusiv procurori cu imagine ireproșabilă, integri, angajați în spiritul meritocrației și al profesionalismului.

Finalmente, Președintele Republicii Moldova a ținut să remarce că dezacordul societății în raport cu procuraturile specializate urmează a fi auzit și soluționat în spiritul legii. „Or, atît activitatea Procuraturii Anticorupție, cît și a celei pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale necesită dinamizare și resetare în parametrii legii, acestea nu mai pot continua rolul de sperietori pentru mediul de afaceri și partidele de opoziție”, a concluzionat Igor Dodon.