CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon a inspectat lucrările de reconstrucție a drumului național M2

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a inspectat astăzi lucrările de reconstrucție capitală a unui segment cu lungimea de 6,5 km a drumului național M2, care ocolește Chișinăul dinspre vest și este parte a drumului de centură. Este unul dintre cele trei segmente care va fi reparat capital anul acesta – de la intrarea în orașul Ialoveni pînă în sectorul Buiucani al capitalei (cartierul Sculeni) și mai departe, pînă la intersecția de la intrarea în Cricova.

Șeful statului a specificat că în anul 2020 va fi alocată o sumă record din Fondul Rutier – peste 2,7 miliarde de lei pentru reabilitarea drumurilor și, suplimentar, peste un miliard de lei pentru programul „Drumuri bune”, în cadrul căruia fiecare localitate va primi cel puțin un milion de lei.

De asemenea, Igor Dodon a menționat că săptămîna aceasta s-au încheiat negocierile asupra Acordului de creditare cu Federația Rusă și se intenționează deja săptămîna viitoare semnarea actelor de obținere a celor 200 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor. Șeful statului a subliniat faptul că aceste mijloace vor permite suplimentar lansarea reconstrucției capitale a peste 340 km de drumuri naționale, inclusiv a două segmente a șoselei de ocolire, ceea ce va oferi posibilitatea de a fluidiza traficul din capitală.

Totodată, Președintele țării a menționat că autoritățile Moldovei vor mai identifica 700-800 de milioane de lei pentru toate drumurile naționale, întrucît construcția unor drumuri moderne calitative este factorul principal al dezvoltării rețelei de transport și de logistică, dar și a economiei în ansamblu. De asemenea, Igor Dodon a reiterat că programul de amploare de reconstrucție a drumurilor a fost lansat la inițiativa sa, cu scopul de a impulsiona dezvoltarea economiei și crearea a mii de locuri de muncă.

Șeful statului a remarcat faptul că în perioada 2020-2021, este planificată încheierea lucrărilor de construcție a cîtorva segmente de drum național: Chișinău – Ungheni, Bălți – Fălești – Sculeni, Bălți – Sărăteni, precum și cîteva tronsoane ale șoselei Chișinău – Giurgiulești, drumul de ocolire de la Comrat și șoseaua Comrat – Vulcănești.