CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Exportul produselor autohtone în Federația Rusă crește semnificativ

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, constată că exportul producției agroindustriale din Republica Moldova în Federația Rusă crește în ritmuri impresionante datorită înțelegerilor personale cu Președintele FR, Vladimir Putin, privind anularea taxelor pentru unele categorii de mărfuri moldovenești, de la 1 ianuarie pînă la 1 iulie 2019.

Potrivit informațiilor de care dispune Președinția, în perioada ianuarie-mai 2019, volumul a patru categorii de mărfuri exportate a crescut semnificativ, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018. Astfel, exportul de legume a crescut de la 360 de tone pînă la aproximativ 2370 de tone, sau de 6,6 ori. Exportul de mere s-a mărit de la 100 de mii pînă la aproximativ 167 de mii de tone, sau cu 67%. Produsele conservate au înregistrat o creștere de 1,5 ori – de la 1275 pînă la circa 1940 de tone, în perioada de referință. Totodată, volumul producției vinicole a crescut de la 5 milioane pînă la aproape 7,7 milioane de litri, sau cu 52%.

Șeful statului consideră că acești indicatori constituie cea mai bună dovadă a corectitudinii vectorului de restabilire a relațiilor de cooperare economică deplină cu Federația Rusă, promovată de Administrația Președintelui RM. Și în continuare, conducerea statului va depune eforturi pentru consolidarea pozițiilor exportatorilor autohtoni pe piața rusă, care este cea mai importantă și tradițională piață de desfacere.

În context, Igor Dodon susține că este important să discute cu partenerii ruși problema privind prelungirea perioadei pentru exporturile mărfurilor fără taxe în Federația Rusă și după data de 1 iulie, curent. Președintele preconizează să negocieze cu privire la mai multe subiecte, inclusiv și acest subiect, cu Prim-ministrul Federației Ruse, Dmitrii Medvedev, și cu reprezentantul special al Președintelui FR pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare comerciale și economice cu Republica Moldova, vicepremierul, Dmitrii Kozak, în cadrul vizitei de lucru care va avea loc la Minsk, la 21 iunie, unde se va desfășura ceremonia de deschidere a ediției a II-a a Jocurilor Olimpice Europene.

Totodată, Igor Dodon consideră că Republica Moldova trebuie să tindă spre creșterea exporturilor pe alte piețe și în acest sens, Administrația Președintelui contează pe o strînsă colaborare cu Guvernul Maiei Sandu, cu care este în contact permanent.

Șeful statului este convins că puterea executivă a țării, cu susținerea noii majorități parlamentare, va contribui la realizarea strategiei unei politici externe echilibrate și a cooperării economice reciproc avantajoase reieșind din interesele naționale ale RM.